Zoeken

Verhalen uit de Blue Zone

Ik zit aan een ovale tafel op de afdeling Cardiologie in het Radboud ziekenhuis. Drie patiënten komen binnen, of eigenlijk, worden in een rolstoel binnengereden, mét apparaten en een infuus. Ik schud ze de hand en klets wat. Creatief schrijven is voor de een nieuw, de ander heeft eerder geschreven maar dat ligt stil sinds het ziekzijn en de operatie.

We beginnen met een opwarmoefening, schuiven met de letters van je eigen naam tot er een nieuwe naam ontstaat. En bij deze naam hoort een nieuw personage. We verzinnen hardop met elkaar tot er een student scheepsbouwkunde ontstaat die opgaat in z’n vak, een timmerman van 53 in een maatpak en een schrijfster die naarstig op zoek is naar een uitgever. Dikke lol. In gedachten maken we lijstjes van lievelingsplekken en hoe het er daar uitziet, ruikt, klinkt. En dan wordt er geschreven. Over dat personage op die lievelingsplek. Aarzelend, driftig, een lach ontglipt en er komt een vrolijke verpleegkundige voorbij voor een glaasje water.

Dan lezen de deelnemers voor aan elkaar. We staan heel even op een scheepswerf, in de zelfgebouwde blokhut of in de tuin op het terras als een uitgever aanbelt… Dan zit de tijd erop. In korte tijd hebben we een hoop gedaan. Ik neem afscheid van de patiënten, zij gaan richting bezoekuur.

Dit was een ervaring uit de Blue zone, een prachtig nieuwe pilot en samenwerking tussen het Radboud ziekenhuis en De Lindenberg. Creatieve afleiding voor patiënten, een uur ontspanning en even niet bezig zijn met ziek zijn, artsen en uitslagen.

Lees meer over de Blue Zone via https://www.gelderlander.nl/nijmegen/radboudumc-test-met-de-helende-werking-van-zachte-waarden~a97c3925/?referrer=https://www.google.com/

23 keer bekeken

©All rights reserved

Made by NovaWorks